Uitstel van recht

In zijn lange brief vanuit de gevangenis “Letter from the Birmingham Jail“, schreef Martin Luther King Jr. over het verkrijgen van recht zonder het toepassen van geweld. Het is aan te raden de hele brief te lezen, maar een zin springt er voor mij uit. Een zin die onderstreept hoe we, bewust of onbewust, veel mensen onrecht aandoen.

“Justice too long delayed, is justice denied”

Het uitstellen van recht, is het ontzeggen van recht. Ik moet denken aan deze tijd waarin visievorming op dringende onderwerpen makkelijk uitgesteld wordt. Het is bijvoorbeeld al jaren bekend dat er LGTBQ’ers zijn die als christenen door het leven willen gaan en bij een kerk willen horen. Toch wordt er vaak gewacht om ruimte te maken in de kerktheologie of er in ieder geval iets over te zeggen. Het is een moeilijk onderwerp, maar te lang wachten op recht kan op den duur ook schade aanrichten.

Taiwan LGBT Pride 2014 door Yu Shin Ying

Hoe lang moeten LGTBQ’ers wachten? Hoe lang duurt het voordat het onderwerp belangrijk genoeg gevonden wordt om er in te verdiepen? Het is niet vreemd dat het wachten op een gegeven moment voorbij is. Wachten op recht doet pijn. Wachten op recht verandert in een ontzegging van recht. Wachten op recht dwingt tot het zelf vinden van recht, desnoods buiten de muren van de kerk om.